To Volkstellingen homepage   Login (ssl)   cbs logo To DANS site
Volkstellingen 1795-1971 >  Powered by 

Links

Show printer-friendly view Print View          
VERWANTE PROJECTEN IN NEDERLAND


Een Nederlands project dat nauw met de Volkstellingen verbonden is, is de Historische Steekproef van Nederland van het IISG. De Historische Steekproef van Nederland maakt, net als de digitalisering van de Volkstellingen, onderdeel uit van het Life Courses in Context project.
 
Nederlands Repertorium van Familienamen


Bij het Meertens instituut is online raadpleegbaar het Nederlands Repertorium van Familienamen. Deze databank bevat de familienamen en de aantallen dragers van die familienamen, zoals opgegeven bij de Volkstelling van 31 mei 1947.
 
Het volkstellingsregister 1829 van de gemeente Wassenaar


Het Wassenaarse register van de volkstelling van 1829 blijkt een schat aan informatie te bevatten, want per huisadres werden de volgende gegevens over alle inwoners vastgelegd: familienaam, voornaam, leeftijd, geboorteplaats, godsdienst en beroep. Kijk voor deze bestanden op de website van het Gemeentearchief Wassenaar.
 
BUITENLANDSE VOLKSTELLINGEN PROJECTEN


Ook internationaal is er voor de (historische) volkstellingen veel aandacht. Volkstelling gegevens worden niet alleen gebruikt als een bron voor Genealogisch onderzoek, vooral demografen, sociologen en historici gebruiken de pure kwantitatieve data als bron voor onderzoek. Hieronder vindt u van een aantal landen websites met volkstellinggegevens:
 
Overzicht


 • Historical Microdata around the World: geeft wereldwijd een (niet compleet) overzicht van projecten die historische microdata bevatten.
 • The IPUMS-International database is een voorlopige release. De database bevat 22 steekproeven met microdata van volkstellingen uit 7 landen en bevat records van 49 miljoen personen.
 • The North Atlantic Population Project is een samenwerkingverband van vijf organisaties die een centrale rol hebben gespeeld bij het aanmaken en ontsluiten van Noord Atlantische historische volkstellingen data: het Minnesota Population Center, het UK Data Archive (Essex), het Norwegian Historical Data Centre (Tromso), het Digital Archive of the Norwegian National Censuses (Bergen) en het Institute for Canadian Studies (Ottawa).

 
Denemarken 
Ierland


 • Database of Irish Historical Statistics of the Historical National Accounts Group (HNAG). The Database is intended as a common resource for all scholars working in the field of Irish economic history.

 
Noorwegen 
Verenigd Koninkrijk


 • Great Britain Historical Database online: dit is een grote database met negentiende en twintigste eeuwse data, o.a. afkomstig uit de volkstellingen van 1841-1931.
 • UK census 1901: dit is een webpagina met een genealogische inslag. Er worden diverse zoekmogelijkheden geboden op de Volkstelling van 1901 in Engeland en Wales.
 • Edina: via de edina website (met als doel het online verlenen van diensten aan onderwijs en onderzoek) worden verschillende datasets ontsloten.
 • Collection of Historical and Contemporary Census Data and Related Materials: deze webpagina richt zich op het onderwijs. Men stelt zich tot doel de collectie van historische en contemporaine volkstellingsgegevens en materialen te ontwikkelen tot een bron voor onderwijs.
 • Scotland's 2001 census: deze website ontsluit de Schotse Volkstelling van 2001.

 
Verenigde Staten


 • US Census Data at Lawrence Berkeley National Laboratory: nationale data uit de volkstellingen van 1970, 1980 en 1990 die in de V.S. zijn gehouden. Volkstelling gegevens waren eerder beschikbaar bij het Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL). Het LBNL data archief heeft de op één na grootste socio-economische data collectie in de V.S.; de grootste is het InterUniversity Consortium for Political and Social Research, (ICPSR) van de Universiteit van Michigan.
 • Census Online: Your Guide to Online Census Records : gids voor online volkstellingen gegevens.
 • Integrated Public Use Microdata Series: bevat vijfentwintig uiterst nauwkeurige steekproeven van de Amerikaanse bevolking genomen uit dertien federale volkstellingen.
 • Historical Census Browser: de hier gepresenteerde data beschrijven de bevolking en economie van de staten en counties in de V.S. van 1790 tot 1960.

 


Last modified: 05-07-2007 19:25